Hydroizolační fólie a jejich využití na plochých střechách

03.10.2022
V případě, že má váš objekt plochou střechu, je zapotřebí zvolit dostatečně účinné řešení v oblasti izolace, aby skrze ni neprocházela vlhkost a voda. V tomto směru existuje několik materiálů, které se dají využít. Velmi efektivním nástroje je aplikace hydroizolační fólie. Jaké jsou hlavní důvody, proč zvolit právě takovouto variantu?

Hlavní přednosti

V první řadě je podstatné sdělit, že hydroizolační fólie je v případě plochých střech konečným prvkem, který zabraňuje pronikání vlhkosti dovnitř objektu. Jedná se o účinnou alternativu například k asfaltovým pásům, jež se hojně používaly v minulosti. První velkou výhodou je minimální hmotnost, oproti zmíněným asfaltovým pásům je minimálně o polovinu lehčí, záleží přitom samozřejmě na konkrétním zvoleném produktu a stavebních požadavcích.

Moderní hydroizolační fólie jsou ceněné také z toho důvodu, že se poměrně snadno pokládají. Zpravidla stačí pouze jedna vrstva materiálu, což je u ostatních variant většinou nedostatečné. V neposlední řadě lze vyzdvihnout jejich odolnost vůči UV záření.

Nevýhody a kombinace s ostatními částmi střechy

Pakliže vybíráte prvky pro izolace plochých střech, je nutné zvážit ostatní materiály. Ne vždy je s nimi totiž hydroizolační fólie kompatibilní. Jedná se třeba o tepelné izolace, jež jsou tvořené polystyrenem. V tomto ohledu je tedy na místě konzultace s odborníky, kteří mají s pokládkou hydroizolací na ploché střechy dostatečně zkušenosti a vědí, jak jednotlivé komponenty vhodně zkombinovat tak, aby byla izolace dostatečně kvalitní a vydržela klidně i několik desítek let bez nutnosti zásadnějších rekonstrukcí. Někdy se totiž například stane, že vlivem špatné volby dochází k rychlému protržení fólie, což má logicky za následek snížení izolačních schopností.