Jak na zateplení plochých střech

17.01.2022
Špatně zateplenou střechou uniká velké množství tepla. S dobrým zateplením snížíte energetickou náročnost domu, a tím i náklady na teplo. Prvotní investice do zateplení se tedy rychle vrátí.

Odborníci tvrdí, že střechou může unikat až 15 % tepla, její zateplení má tedy větší efekt než zateplení obvodových stěn domu. Jak se řeší konkrétně zateplení plochých střech?

Zateplení plochých střech

Pro ploché střechy se obvykle využívají dva typy zateplení. Tím prvním je minerální vata v kombinaci s povlakovou fólií. Druhým je pěnový polystyrén spolu s asfaltovým modifikovaným pásem. Druhá varianta je o něco levnější, přesto se nevyplatí vybírat pouze podle ceny.

Pak existují ještě další možnosti, třeba kombinování jiných tepelných izolací, případně vybudování zatravněné ploché střechy. I travní porost dokáže střechu výborně zateplit a také odizolovat hluk. To už je ale jiná kapitola.

Hydroizolační fólie

Hydroizolace je možné realizovat s různými typy fólií, jako jsou mPVC, EVA, TPO, EPDM a další. Nemáte-li představu, jaké jsou mezi nimi rozdíly, poraďte se s odborníky. Hydroizolační fólie na českém trhu dodávají například firmy Sika, Dektrade a Fatra.

Asfaltové pásy

Pro ploché střechy se využívá tzv. asfaltový modifikovaný pás, respektive více vrstev z těchto nastavitelných pásů, jež jsou modifikované elastomerem SBS. Mají vysokou průtažnost a díky křemičitému posypu výborně chrání před UV zářením. Dodávají je firmy Dektrade, Dehtochema či Börner.

Proč určitě izolovat?

Snížíte náklady na vytápění, to je jasná věc. Izolace však pomůže i v létě, kdy uvnitř objektu nebude takové horko. V neposlední řadě zabraňuje stárnutí objektu, zateplené objekty stárnou pomaleji. A se zateplením také roste hodnota nemovitosti.

Investujete-li do kvalitního zateplení a dobrého provedení, izolace vydrží dlouhá léta. Určitě se obraťte na odborníky, protože každá malá chyba od správného montážního postupu může vést ke špatné funkčnosti pláště a dalekosáhlým následkům.