Mají ploché střechy více výhod, nebo nevýhod?

01.12.2021
V minulosti ploché střechy neměly příliš dobrou pověst a v myslích Čechů zůstávají stále zaryté jako něco, na co se nelze spolehnout. Od dob střech, do nichž zatékalo, však technologie významně pokročily, a pokud je plochá střecha provedena správně, není se čeho obávat.

Jako ploché střechy jsou definovány ty, jejichž sklon nepřesahuje 8,75 %. Nebývá tedy úplně plochá, mírný sklon zajišťuje možnost vodosběrného systému.

Získejte prostor navíc a využijte ho dle svých představ

Na první pohled by se mohlo zdát, že plochá střecha prostor ubírá. Přijdete o půdu, která by mohla sloužit k ukládání věcí. Na druhou stranu získáte místo nahoře na střeše, jejž lze využít dle vašich představ. Jednou z variant je zelená střecha, další třeba venkovní letní jídelna, grilovací či meditační plac. Tohle je však nutné rozmyslet si předem, v projektu se musí myslet na nosnost a odolnost. Kromě toho můžete už na začátku pořídit menší pozemek, když víte, že prostor pro zábavu bude na střeše.

Šetřete na vytápění

Když nemáte půdu, nemusíte ji vytápět. Vytápíte pouze ten prostor, který skutečně obýváte. Nutností je samozřejmě správná izolace ploché střechy, která slouží nejen k tepelné, ale také zvukové izolaci. Typicky se pro hydroizolace používají pláště, izolace může být jednoplášťová a dvouvrstvá, provětrávaná dvouplášťová. S výběrem a realizací vhodného systému izolace by měli vždy pomoci odborníci. Kdo si hydroizolační pláště položí sám, riskuje problémy. Škoda z proplavené ploché střechy může být likvidační.

Starejte se o svou střechu

Každá střecha vyžaduje péči, včetně té ploché. Měla by se pravidelně kontrolovat, tak se vyhnete vysokým nákladům za náročné opravy. Na rozdíl od sedlové střechy však není nejmenší problém tu plochou zkontrolovat. Také k hromosvodu nebo komínu se dostanete snadno, nebude to adrenalinový zážitek.

Ploché střechy, jsou-li dobře provedené, mají rozhodně více výhod než nevýhod. Především vám dávají spoustu možností, střecha už není pouze prostředkem k zakrytí domu. Proměňte tu svou na zahrádku, terasu, grilovací prostor či parkovací stání i vy!