Ploché střechy jako zelená oáza klidu, terasa i parkovací stání

17.06.2021
Popularita plochých střech stoupá. Oblíbené jsou zejména ve městech, kde betonovému prostředí dodají trochu přírody. Co by měli vědět ti, kteří o zelené ploché střeše přemýšlí?

Ploché střechy a jejich výhody

Jako ploché střechy označujeme střešní konstrukce se sklonem do 5 °. Nikdy nejsou úplně rovné, vždy musí mít nějaký spád, ideálně 2 nebo 3 %. Nepředstavujte si ovšem pouze střechy zelené, tedy porostlé rostlinami. Dnešní technologie hydroizolace umožňují mnohem více. Z ploché střechy se může stát terasa i parkovací stání.

Co se změnilo, proč jsou ploché střechy nyní lepší?

Ploché střechy jsou dnes oblíbenější díky pokročilejším technologiím. Spolehlivá hydroizolace zajišťuje dlouhou životnost a bezproblémový provoz. Změnila se ovšem ještě jedna věc – spád. Dříve se budovaly střechy se spádem do 1 %, či úplně bez něj. Na takových střechách po dešti zůstávala stojatá voda, tvořily se plísně, vznikalo napětí mezi suchými a mokrými částmi střechy, docházelo k poruchám hydroizolace. V zimě se se na ní držel sníh. Tohle vše se dnes podařilo překonat.

Plochá střecha je vynikající pro úsporu za energie

Ploché střechy s dobrou hydroizolací pomáhají dům perfektně izolovat. V zimě tedy ušetříte za vytápění a v létě zase za klimatizaci. Pokud se rozhodnete přímo pro střechu zelenou, schopnost izolace ještě zlepšujete. Rostliny na vaší střeše mohou také pomoci osvěžit prostředí, zvýšit podíl kyslíku a ochladit mikroklima.

Přinese vám takové výhody, jaké si budete přát. Někdo ocení, že na ní může pěstovat bylinky a rostlinky, dalšímu bude vyhovovat spíše terasa. Mimochodem z terasy na střeše máte zaručený krásný výhled po okolí.

Ploché střechy jsou navíc snadnější na veškeré údržby. Mnohem lépe se na ně dostanete, což oceníte i při opravě komína, čištění odvodňovacích prvků atd.

Výhodou, jež Čechy velmi láká, je také cena. Ploché střechy jsou konstrukčně jednodušší, tedy i levnější. Rovněž realizace bývá rychlejší.

Jak často a co kontrolovat u plochých střech

Jak je to s údržbou ploché střechy?

Plochá střecha stejně jako každá jiná vyžaduje pravidelnou údržbu a péči. Pravidelnou kontrolou se podaří odhalit případné závady včas, takže bude jednodušší a méně finančně náročné je opravit. Dvakrát ročně by se měl kontrolovat střešní svod, u starších střech rovněž oplechování.

Zelená střechaRozhodnete-li se pro zelenou střechu, budete na ni pravidelně chodit častěji z důvodu kontroly, zalévání a údržby rostlin. Odborníci vám ovšem mohou poradit vybrat takové rostliny, jež nevyžadují přílišnou péči.

 

Mají ploché střechy nějaké nevýhody?

Někteří lidé si potrpí na klasický domeček s romantickým vikýřem a útulným podkrovím. Od této představy ideálního domu se ovšem pomalu upouští, moderní architektura plochým střechám naopak fandí. A jak jste na tom vy?