Ploché střechy vyžadují péči

23.11.2018
Ploché střechy jsou stejně namáhané jako šikmé. Pokud je závada odhalena zavčasu, dochází pouze k lokálním opravám. V případě, že jsou poruchy rozsáhlejší, je nutné pustit se do kompletní rekonstrukce.

Ploché střechy nejsou bez práce. I ony vyžadují údržbu a péči

Ploché střechy jsou stejně namáhané jako šikmé, a proto vyžadují dostatečnou údržbu a náležitou péči. Pokud je závada u ploché střechy s takřka nulovým spádem odhalena zavčasu, dochází pouze k lokálním opravám. Většinou je nezbytné napravit problémy s minimálními náklady jako je obnova tmelených částí střechy. Jakmile jsou však poruchy rozsáhlejšího charakteru v důsledku konce životnosti hydroizolace ploché střechy, je nutné pustit se do kompletní rekonstrukce.

Jakmile se rozhodnete pro rekonstrukci ploché střechy, zároveň ji tepelně izolujte.

Hlavní výhody takového kroku jsou, úspora energií v topné sezóně ale neméně významná je i letní část roku která v posledních letech trvá i 6 měsíců v roce. Zateplením střechy docílíte snížení teploty v obytných prostorách pod střechou, následně není nutné používání klimatizací a jiných zařízení. Takový krok vede k úspoře za energie vynaložené za chlazení a zlepšuje kvalitu bydlení. Dlouhodobé trávení času v klimatizovaných prostorách není pro zdraví člověka a hlavně dětí vhodné, myslete na to.

Jaké poruchy můžete řešit sami a na které je lepší zavolat odborníka?

Běžně zručný řemeslník je schopen provést kontrolu tmelení, lze provést i vizuální kontrolu hydroizolace zda nedošlo k jejímu mechanickému poškození (například po provedení řemeslných prací na střeše) kontrola dešťových vpustí. Do dalších zásahů by se ale člověk bez odborné znalosti pouštět neměl. Takové kroky většinou vedou ke krátkodobým řešením s vynaložením velkých finančních prostředků a vlastního času. Neměl by být problém objednat odbornou firmu která kontrolu střechy provede a zjištěné skutečnosti sdělí majiteli objektu. Následuje nabídka ceny za případné opravy a oprava samotná. Je určitě dobré vědět, že odborné a kvalitní firmy poskytují záruční a pozáruční servis na střechy které realizovali. Tento servis bývá zpoplatněn, ale po vzájemné dohodě může být několik let po realizaci taková služba i zdarma, vše záleží na okolnostech a firmě s kterou jednáte.

Kvalita firmy se Vám vyplatí zvláště v případě, kdy je nutné přistoupit ke kompletní rekonstrukci střešního pláště. Zde je kvalita na prvním místě a posuzování nabídek na opravu střechy pouze podle ceny nemusí být to správné řešení. Firmy nabízejí velmi často odlišný rozsah prací a pokud nejste odborník je velmi složité se v problematice vyznat. Vodítkem může být samotný přístup při osobním jednání. Odborná firma s kvalitním přístupem Vám jistě ráda vše vysvětlí a doporučí vhodné řešení, současně předloží reference, samozřejmostí je kvalitní a přehledný položkový rozpočet cenové nabídky.

Jak pečovat o plochou střechu?

Plochá střecha jako celý dům vyžaduje pravidelnou, ale nenáročnou péči. Velkou výhodou je, že na takovou střechu je snadnější přístup. Kontrolujte 2x ročně střešní svod (ideálně na jaře a na podzim), pokud je střecha starší, zaměřte se na oplechování. Více by u dobře udělané střechy nemělo být potřeba.

V porovnání se šikmými střechami mají ty ploché četné výhody, a to konkrétně:

  • Plochou střechu lze v mnoha případech využít jako terasu.
  • Konstrukčně se jedná o levnější a jednodušší verzi
  • Mnohem lépe docílíte provedení zateplení bez tepelných mostů ve vysoké kvalitě.
  • Snadno se udržují.
  • Světlá výška v posledním patře pod střechou je vždy pro obyvatele domu příjemnější
  • Při tlaku na rychlost výstavby je samotná realizace ploché střechy rychlejší
  • U atypických tvarů objektů lze provést složité detaily ve vysoké kvalitě

Jestliže hledáte specialistu na ploché střechy, podívejte se na nabídku služeb společnosti CZ Isolation, která sídlí ve Vrané nad Vltavou. Provádí izolace plochých střech, teras i základů. Jelikož má bohaté reference, můžete si být jisti, že výsledek bude vskutku precizní. Zajímá vás cena? Nechejte si vypracovat cenovou nabídku na míru podle toho, co potřebujete na střeše opravit.