Příjemné klima v domě? Kvalitní izolace a zelená střecha

23.08.2021
Léta jsou v posledních letech v našich končinách neobvykle horká. Že se situace změní, se moc očekávat nedá. Přece jenom se planeta Země otepluje. Je tedy na čase tomuto trendu uzpůsobit naše bydlení. A ne, nemusíte si pořizovat klimatizaci.

Skvělým řešením je zelená střecha, která zajistí příjemnou teplotu v létě i v zimě, ušetří vám za vytápění, a ještě domácnost skvěle odhluční.

Zelené střechy jsou přínosné z mnoha hledisek

Při správné výsadbě a výstavbě je zelená střecha na údržbu docela nenáročná. Zvýší estetickou úroveň stavby a pomůže také okolnímu prostředí. Pohled na zelenou střechu je skutečně příjemný, v městské zástavbě dokáže hezky zchladit rozpálený beton a zvlhčit lokální klima. Dokonce snižují i prašnost.

Majiteli nemovitosti zajistí delší životnost střechy a umožňují mu soběstačnost – na střeše lze pěstovat třeba jedlé plodiny a rostliny.

Zelená střecha

Kdo si může nechat zhotovit zelenou střechu?

Podmínka je v podstatě jediná – sklon střechy maximálně 30 stupňů. Budete-li na zelenou proměňovat starší střechu, je vhodné předem prověřit její konstrukci a statiku. Nutné je i odpovídající zateplení a samozřejmě vhodná volba zeleně. S tím ale rádi poradíme, společně vybereme řešení na míru.

Jak drahé jsou zelené střechy?

Zelená střecha samozřejmě něco stojí, na rozdíl od jiných druhů střech však v budoucnu přinese úspory. Jelikož pomáhá udržovat teplotu, šetří náklady na vytápění, případně na klimatizaci. Tu díky zelené střeše vůbec nepotřebujete.

Za zmínku stojí také dotace. V rámci programu Nová zelená úsporám lze na zelenou střechu získat až 800 Kč za m2, s vyřízením vám samozřejmě pomůžeme.

A na závěr ještě jedna věc k zamyšlení. Zelená střecha se dá kombinovat se solárními panely. Panely vytváří stín pro rostliny a rostliny ochlazující prostředí zvyšují funkčnost panelů.