Způsoby izolace plochých střech a teras

04.04.2022
Dříve se ploché střechy používaly hlavně u průmyslových objektů a hal. Někteří majitelé těchto nemovitostí plánují jejich postupné zatravnění, což přispívá ke zlepšení životního prostředí, lepšímu zakomponování stavby do okolí, hlavně však ke kvalitní tepelné izolaci.

U ploché střechy totiž uniká podstatně méně tepla zevnitř objektu, takže se snižují náklady na vytápění. Důležité je na ploché střechy zvolit dobrý izolační materiál.

Asfaltové pásy

Tradiční metodou, jak izolovat ploché střechy, je využití asfaltových pásů. Tento způsob hydroizolace se aplikuje především pro spodní část střechy. Nejčastěji se přitom jedná o takzvanou IPU, což je oxidovaný asfalt. Alternativu, která je přeci jen ekologičtější, pak představuje modifikovaný asfalt. Má delší životnost, protože jej například nepoškozují silné mrazy, ale ani extrémně vysoké teploty, jež mohou panovat během letních veder.

PVC fólie

Jestliže z nějakého důvodu nechcete zvolit asfalt (ani v modifikované verzi), dají se na ploché střechy aplikovat PVC hydroizolační fólie. Na trhu jsou k dostání ve válcích, které se roztahují a taví k základu pomocí horkovzdušné pistole. Velkou předností je fakt, že se tato hydroizolace hodí nejen na beton, ale také například na dřevo, takže s ní lze provést úpravu venkovní terasy. Dalším významným faktorem a předností oproti asfaltu je menší hmotnost, materiál je tudíž vhodný k zateplení ploché střechy u domu s horšími konstrukčními vlastnostmi.

Pěna

Další možností je zateplení ploché střechy pomocí chytré pěny. Izolace se provádí nástřikem. Pěna se snadno dostane i do různých škvír a mezer, takže je pak hydroizolace kompaktní a efektivní. Důležitým momentem je zde precizní očištění a odmaštění povrchu před tím, než se nástřik pěny začne provádět. Tento typ izolace je ideální pro střechy zelené. Na zatvrdlou pěnu stačí položit vhodnou geotextilii, na ni nasypat zeminu a vysadit trávu, případně jiné rostliny.